Getuigenis - Youri

Youri, een van de 20 ingenieurs bij de afdeling Maritieme Toegang

Youri Meersschaut: "Projectingenieurs treden hier op als bouwheer bij de werkzaamheden. Ze begeleiden en volgen projecten in de Vlaamse zeehavens van de ontwerpfase tot de uitvoering. Ze zorgen ervoor dat het ontwerp aan de behoeften van alle gebruikers beantwoordt. Daarvoor is natuurlijk overleg nodig met alle partijen: havenbedrijven, kabinetten, milieuorganisaties en provincies. Nog voor de werkzaamheden beginnen, brengen we de effecten in kaart in een milieu-effectenrapport.

Youri: "Je inbreng kan echt het verschil maken! Het gaat tenslotte om kwalitatief werk, zowel op esthetisch vlak (de vormgeving) als in de keuze van duurzame materialen. We zijn betrokken bij unieke, grote projecten van lange duur. Denk maar aan het Deurganckdok of de tweede sluis voor de ontsluiting van de Waaslandhaven! Als ingenieur kun je zo'n project hooguit één of twee keer in je loopbaan meemaken."

De afdeling Maritieme Toegang is de grootste opdrachtgever voor burgerlijke bouwkundige werken in Vlaanderen. Denk maar aan de grote sluizen, dokken en kaaimuren in de havens. Daarnaast zorgt de afdeling ook voor het toegankelijk houden van de zeehavens, onder andere door het uitvoeren van baggerwerken in de Schelde en in de Noordzee.