Verfijn zoekopdracht
Organisatie

Regio

Diploma

Contractvorm

Vacature

projectingenieur intelligente transportsystemen Solliciteer
 • afdeling: Elektromechanica en Telematica
 • organisatie: Agentschap Wegen en Verkeer
 • regio: Meerdere regio's - standplaats: Gent of Antwerpen
 • referentie: AWV00188


Onze organisatie

Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert ongeveer 7000 km gewest- en autosnelwegen en ruim 6700 km fietspaden.

De afdeling Elektromechanica en Telematica (EMT) ondersteunt het Agentschap Wegen en Verkeer daarbij door de realisatie, het beheer en het onderhoud van de elektromechanische en telematicatoepassingen langs wegen en waterwegen, zoals afstandsbewakings- en bedieningsinstallaties en telematicacommunicatienetwerken, camera’s langs autosnelwegen, dynamische route-informatiepanelen, roodlicht-/snelheidscamera’s, trajectcontrole, riviersignalisatie, pompstations, beweegbare bruggen, sluizen en stuwen.

Jouw takenpakket

Je wordt tewerkgesteld als projectingenieur binnen het team Verkeershandhavingssystemen.

Je bent verantwoordelijk voor de technische, administratieve en budgettaire opvolging van investerings- en onderhoudsprojecten op het vlak van verkeershandhavingssystemen en/of intelligente transportsystemen.

In het domein verkeershandhavingssystemen is de 'klant' of partner in eerste instantie de politie. Enkele sprekende voorbeelden van toepassingen in dit domein zijn: roodlicht- en snelheidscamera's, trajectcontrole, ANPR-installaties, Weigh-in-Motion, installaties die de tussenafstanden van vrachtwagens controleren, vrachtwagensluizen, semi-vaste flitspaal ter hoogte van werven, aswegers…

Intelligente transportsystemen (ITS)  zijn een geheel van informatie- en communicatietechnologieën om het verkeer veiliger en efficiënter te maken. ITS-infrastructuur omvat zowel systemen voor detectie als systemen om het verkeer te informeren en te sturen. In het domein van intelligente transportsystemen is de partner in eerste instantie het Vlaams Verkeerscentrum. Enkele voorbeelden van toepassingen op snelwegen zijn: verkeersdetectiesystemen op basis van inductieve lussen, CCTV- en incident-detectie-camera's, en verkeersmanagement met behulp van dynamische borden. Een belangrijke toepassing op de gewestwegen zijn de dynamische Zone-30 borden ter hoogte van scholen.

Het team VHS neemt ook actief deel aan Europees overleg en Vlaamse proefprojecten met betrekking tot C-ITS (geconnecteerde voertuigen en voertuig-naar-infrastructuur-communicatie).

Je voert voorafgaandelijk studiewerk uit en stelt de nodige bestekken op. Je staat in voor de opvolging van aannemingen met firma’s die werken in opdracht van de afdeling. Je neemt deel aan werfbezoeken, werfvergaderingen, commissies en werkgroepen. Je bent het aanspreekpunt voor interne en externe klanten.

Je bent toepassingseigenaar van informaticatoepassingen en platformen die instaan voor de werking, sturing en het beheer van de verschillende verkeershandhavings- en intelligente transportsystemen. Je staat in voor het uitwerken – op projectbasis en in nauwe samenspraak met de gebruikers en de partners – van functionele analyses en werkt mee aan de realisatie van nieuwe informaticatoepassingen. Je bent het aanspreekpunt voor de partners en het ontwikkelteam.

Als projectingenieur binnen het team Verkeershandhavingssystemen zal je zeker de mogelijkheid krijgen om de algemene tendensen op het vlak van verkeershandhaving en/of intelligente transportsystemen op te volgen (ook in de naburige landen). Je krijgt de kans om nieuwe ideeën, concepten en verbeteringen op het vlak van deze expertisedomeinen voor te stellen en uit te werken.

Jouw profiel

Op uiterste datum indiensttreding voldoe je aan onderstaande voorwaarden:

Je diploma

Je hebt het diploma van master in de ingenieurswetenschappen of het gelijkwaardig diploma van burgerlijk ingenieur, bij voorkeur optie informatica, elektronica ICT, elektrotechniek of elektromechanica.

Bijkomende voorwaarden

Je hebt een rijbewijs B.

Je technische competenties                                                   

 • Je hebt een brede IT-kennis, zowel hard- als software.
 • Je hebt een goede kennis van databanken, GIS, aanpak van softwareprojecten, serverinfrastructuur, IP-gebaseerde datanetwerken, communicatieprotocols, ….

Kennis van volgende gebieden strekt tot de aanbeveling:

 • kennis inzake netwerktechnologie, OSI-model, SCADA en relevante protocols, ICT (hard- en software).
 • Kennis van intelligente transportsystemen,
 • Kennis van de wet en regelgeving die betrekking heeft op de functie (overheidsopdrachten, vergunningen, privacywetgeving...)
 • Kennis van de methodologie voor het uitvoeren van studies of/en functionele analyses,
 • Statistische kennis voor verwerking en analyse van meetgegevens
 • Je hebt een zekere technische affiniteit
 • Kennis van projectmanagement

 

Ons aanbod

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer werk je mee aan de mobiliteit en verkeersveiligheid in Vlaanderen. Je maakt deel uit van een organisatie die resultaatsgerichtheid weet te combineren met een menselijke werkomgeving. Naast het meewerken aan tal van boeiende projecten krijg je een mooi en competitief loon aangevuld met o.a. 35 vrij te kiezen vakantiedagen en vrijaf tussen Kerstmis en Nieuwjaar en de mogelijkheid tot telewerk.

Hoe solliciteren

Solliciteren kan tot en met 25 augustus 2017 door je CV en motivatiebrief in te sturen via de sollicitatielink.

 

 

Meer weten

Meer informatie over de functie vind je in de uitgebreide functiebeschrijving in bijlage.

Bijlagen