Verfijn zoekopdracht

Organisatie

Regio

Diploma

Contractvorm

Vacature

projectingenieur netwerk en telematica

Solliciteer
 • afdeling: Elektromechanica en Telematica
 • organisatie: Agentschap Wegen en Verkeer
 • regio: Antwerpen - standplaats: Antwerpen of Gent
 • referentie: AWV00263


Onze organisatie

Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert ongeveer 7000 km gewest- en autosnelwegen en ruim 7700 km fietspaden.

De afdeling Elektromechanica en Telematica (EMT) ondersteunt het Agentschap Wegen en Verkeer daarbij door de realisatie, het beheer en het onderhoud van de elektromechanische en telematicatoepassingen langs wegen en waterwegen, zoals afstandsbewakings- en bedieningsinstallaties en telematicacommunicatienetwerken, camera’s langs autosnelwegen, dynamische route-informatiepanelen, roodlicht-/snelheidscamera’s, trajectcontrole, riviersignalisatie, pompstations, beweegbare bruggen, sluizen en stuwen.

Als projectingenieur kom je terecht in de sectie Netwerk en Telematica. Deze sectie staat in voor de realisatie en het onderhoud van het eigen koper- en glasvezelnetwerk van de Vlaamse Overheid waarvan de elektromechanische en telematicatoepassingen van het agentschap gebruik maken. Dit netwerk wordt ook meer en meer ingezet als basisnetwerk voor de communicatiebehoeften voor heel de Vlaamse Overheid.

Jouw takenpakket

Jouw hoofdtaak bestaat uit de opvolging van onderhoudswerkzaamheden en investeringsprojecten met betrekking tot het ip-telematicanetwerk voor de telematica-toepassingen, dat gerealiseerd wordt via eigen aansluitingen en via externe operatoren (ADSL, GPRS,…) inclusief een security omgeving voor beveiliging van dit netwerk en toegang naar en van andere netwerken en het internet. 

Daarnaast word je ook projectingenieur voor de cellulaire communicatie (“GPRS”, “4G”) van de technische installaties. Hiervoor gebruikt de sectie het contract dat door Het Facilitair Bedrijf afgesloten wordt met de mobiele netwerkoperator.

Je voert voorafgaandelijk studiewerk uit en stelt de nodige bestekken op. Je staat in voor de opvolging van aannemingen met firma’s die werken in opdracht van de afdeling. Je neemt deel aan werfbezoeken, werfvergaderingen, commissies en werkgroepen. Je bent het aanspreekpunt voor interne en externe klanten. Een heel belangrijke taak is om je technische expertise op netwerkgebied ter beschikking te stellen van interne klanten en andere overheidsdiensten om hen te helpen bij het realiseren van hun projecten.

Op termijn zal je je ook kunnen verdiepen in de andere technieken van de sectie:

 • De realisatie en het onderhoud van het glasvezelnetwerk en het koperkabelnetwerk. De focus ligt hier vooral op het glasvezelnetwerk aangezien het koperkabelnetwerk eerder afgebouwd wordt.
 • de realisatie en het onderhoud van een transportlaag, voor gegevensoverdracht voor transmissiesnelheden gaande van heel laag (enkele kb/s) tot heel hoog (100 Gb/s). Dit door middel van modemlijnen en technologieën als PDH, SDH, OTN, Carrier Ethernet en dit via eigen aansluitingen en via externe operatoren (huurlijnen);
 • de realisatie en het onderhoud van communicatienetwerken voor spraaktechnologie, zoals een telefonienetwerk voor technische installaties, intercom- en luidsprekersystemen in tunnels;
 • het onderhoud, exploitatie en beheer van systemen ten behoeve van de fysieke werking van het netwerk zoals toegangscontrole, airconditioning en no-break installaties;
 • de kabeldatabank van het kabelnet.

Als projectingenieur binnen de sectie Netwerk en Telematica zal je zeker de mogelijkheid krijgen om de algemene tendensen op het vlak van netwerk en telematica(toepassingen) op te volgen (ook in de naburige landen). Je levert een bijdrage aan het beleid en je krijgt de kans om nieuwe ideeën, concepten en verbeteringen op het vlak van netwerk en telematicatoepassingen voor te stellen en uit te werken.

Jouw profiel

Op datum indiensttreding voldoe je aan onderstaande voorwaarden:

diploma

 • Je hebt een masterdiploma burgerlijk ingenieur (bij voorkeur optie informatica, elektronica-ICT, elektrotechniek of elektromechanica).
 • Of je hebt een masterdiploma informatica

bijkomende voorwaarden

 • Je hebt een rijbewijs B.

Technische competenties

 • Kennis van netwerk en telematica(toepassingen) is aangewezen:
  • eigenschappen van koper- en glasvezelkabel, optische transmissie;
  • kennis van netwerktechnologieën, OSI model;
  • algemene kennis van telecommunicatieapparatuur (bv. routers, switches, modems) is een voordeel, tijdens de uitvoering van de functie kan je je verder verdiepen in één of meerdere van bovenstaande technieken.
 • Kennis van volgende gebieden strekt tot de aanbeveling:
  • de methodologie voor het uitvoeren van studies,
  • wet en regelgeving die betrekking heeft op de functie (overheidsopdrachten, vergunningen, ...) .

 

Ons aanbod

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer werk je mee aan de mobiliteit en verkeersveiligheid in Vlaanderen. Je maakt deel uit van een organisatie die resultaatsgerichtheid weet te combineren met een menselijke werkomgeving. Naast het meewerken aan tal van boeiende projecten krijg je een mooi en competitief loon aangevuld met o.a. 35 vrij te kiezen vakantiedagen, vrijaf tussen Kerstmis en Nieuwjaar, de mogelijkheid tot telewerk,… 

Hoe solliciteren

Solliciteren kan tot en met 30 november 2017 door je CV en motivatiebrief in te sturen via de sollicitatieknop op deze pagina.

Meer weten

Voor meer informatie kan u de uitgebreide functiebeschrijving in bijlage raadplegen.