Wij zoeken voortdurend

Verfijn zoekopdracht

Organisatie

Regio

Diploma

Contractvorm

Vacature

onderzoeker CFD waterbouwkundige constructies

Solliciteer
 • afdeling: Eigen Vermogen Flanders Hydraulics
 • organisatie: Departement Mobiliteit en Openbare Werken
 • regio: Antwerpen - standplaats:
 • referentie: DMOW00213


Onze organisatie

De functie van Onderzoeker CFD waterbouwkundige constructies situeert zich binnen de afdeling Waterbouwkundig Laboratorium van het departement. Deze afdeling is een onderzoekscentrum dat algemene theoretische en experimentele studies in verband met waterbouwkunde (hydraulica en hydrodynamica) en scheepsbewegingen (nautica) uitvoert met het oog op het ontwerpen van havens, scheepvaartwegen, waterbouwkundige kunstwerken, waterbeheersingswerken, enz.

Dergelijk studiewerk wordt uitgevoerd zowel in opdracht van de eigen administratie als in opdracht van derden, binnenlandse en buitenlandse overheden en privé-instellingen. Het WL beschikt over specifieke onderzoeksinfrastructuur zoals: schaalmodellen, golftanken, sleeptank, scheepsmanoeuvreersimulatoren, en numerieke modellen.

Je komt terecht in het team dat studies uitvoert naar het hydraulische gedrag van waterbouwkundige constructies en hun wisselwerking met de omgeving. Binnen dit team wordt het hydraulische ontwerp uitgevoerd van vul- en ledigingsystemen van sluizen en wordt de belasting door stroming, scheepsgolven, windgolven of waterdruk op constructies onderzocht.
Daarnaast wordt bijgedragen tot de vispasseerbaarheid van stuwsluiscomplexen via het hydraulisch ontwerp van vispassages en wordt voor watervoerende constructies, zoals stuwen, in- en uitwateringsconstructies en duikers de beweging van het water naar, door of uit de constructie onderzocht en geoptimaliseerd. Voor waterkerende constructies zoals zeedijken en rivierdijken wordt de invloed van hydraulische belastingen op de stabiliteit van de dijk of onderdelen ervan onderzocht en worden de gevolgen van het mogelijke falen van de dijk bepaald. 

Jouw takenpakket
 • Uitvoeren van CFD-simulaties van stroming in en om waterbouwkundige constructies zoals omloopriolen van een sluis, duikers, in-en uitwateringsconstructies, stuwen of vispassages.Interpretatie van proeven en simulaties, rapporteren van uitgevoerde simulaties en formuleren van adviezen.
 • Uitvoeren van validatie van CFD-modellering door vergelijken van de uitgevoerde CFD-simulaties met resultaten van schaalmodelproeven.
 • De activiteiten van het Waterbouwkundig Laboratorium in binnen- en buitenland kenbaar maken onder andere door publicatie van artikels en aanwezigheid op conferenties met betrekking tot het vakgebied.
Jouw profiel

Je hebt een masterdiploma in de (bio-)ingenieurswetenschappen en minimaal 3 jaar relevante werkervaring vereist met betrekking tot het gebruik van CFD.
Ervaring met CFD-modellering van stroming rond waterbouwkundige constructies en/of ervaring met het gebruik van OpenFOAM is een troef.

Je technische competenties

 • Doorgedreven kennis van stromingsleer.
 • Kennis met betrekking tot het uitvoeren van studies op schaalmodellen, hydraulisch ontwerp van
 • waterbouwkundige constructies is een troef.
 • Een sterke affiniteit met programmeren, scripting is een troef.
 • Je kan technische en financieel aanvaardbare zaken voorstellen.
 • Kennis van het Engels is noodzakelijk.
Ons aanbod

Je komt terecht in een dynamische organisatie die oog heeft voor innovatie – contract bepaalde duur – ruime opleidings- en ontplooiingskansen – een aantrekkelijke vakantieregeling – gratis woon- werkverkeer met het openbaar vervoer – maaltijdcheques – hospitalisatieverzekering - ...

Hoe solliciteren

Solliciteren kan tot en met 2 december 2018 door je CV en motivatiebrief in te sturen via ikwilwerkenbijhetwl@mow.vlaanderen.be

Meer weten

Meer info over de functie en de selectieprocedure kan je terugvinden in de bijlage of via: 

 

Voor informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met:
Kristof Verelst
Onderzoeker
Tel: 0032 3 224 63 70
E-mail: kristof.verelst@mow.vlaanderen.be


Voor extra informatie over de deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure kun je contact opnemen met:
Lieve Van de Water
Coördinator Interne Werking en Coördinatie WL
Tel. : 0032 3 224 61 66
E-mail: lieve.vandewater@mow.vlaanderen.be